Την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, το πρόγραμμα «Συγκομιδή της ελιάς», με πρωτοβουλία των Φίλων & Υποστηρικτών ΚΠΙΣΝ.
Τις δύο αυτές μέρες φιλοξενήθηκαν και συμμετείχαν στο πρόγραμμα 106 μαθητές και μαθήτριες από 3 σχολεία της ευρύτερης στο ΚΠΙΣΝ περιοχής.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους Φίλους & Υποστηρικτές ΚΠΙΣΝ, με την επιστημονική και εκπαιδευτική υποστήριξη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Perrotis College και σε συνεργασία με την ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Φέτος συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του 14ου Γυμνασίου Καλλιθέας και της Α’ τάξης του 7ου Λυκείου Καλλιθέας και 9ου Λύκειου Αθηνών, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.
Οι εκπαιδευτές που φέτος βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος είναι συνεργάτες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΑΓΣΘ) και του Perrotis College.
Πιο συγκεκριμένα, ο κος Δημήτρης Ψαθάς, Γεωπόνος και Business Manager στο Κέντρο Ελιάς “Κρίνος” της ΑΓΣΘ, ανέλαβε το κομμάτι του προγράμματος που αφορούσε την επίσκεψη στις ελιές του Πάρκου και όλα τα σχετικά με την Ιστορία του φυτού, τη σημαντικότητα της για την Ελληνική Οικονομία, τη συγκομιδή, την ελαιοκομία. Το πρώτο μέρους του προγράμματος ολοκληρώθηκε με γνώσεις και δοκιμές σχετικές με τη γευσιγνωσία του ελαιολάδου.
Ο Δρ.Γιώργος Φυτιάνος, Χημικός και Assistant Professor στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, ανέλαβε το μέρος της παρουσίασης που αφορούσε α) την Κοσμετολογία και την παραγωγή καλλυντικών και β) τη Διαχείριση των αποβλήτων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την παραγωγή ενέργειας, φυσικών λιπασμάτων, πρώτων υλών κ.α.
Την ομάδα της ΑΓΣΘ/Perrotis College, συνόδευε ο Πρύτανης της Σχολής Δρ.Κωνσταντίνος Ρότσιος, Οικονομολόγος.
Με το πρόγραμμα της “Συγκομιδής της ελιάς” οι Φίλοι & Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φ&Υ ΚΠΙΣΝ) φιλοδοξούν να προσφέρουν σε μαθητές και μαθήτριες που ζουν στην πόλη, τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης, βιωματικής εμπειρίας αειφορίας, προστασίας, αλλά και ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος, που συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική πραγματικότητα του τόπου μας και τα επόμενα χρόνια να γίνει δυνατό να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις Διευθύνσεις των 3 σχολείων, το Perrotis College, την κα Σοφία Δημητρακοπούλου από το ΚΠΙΣΝ για τη συνεχή υποστήριξη της και συνεργασία, την κα Έλλη Παγκάλου, καθώς και τον Υπεύθυνο Περιβάλλοντος Χώρου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος κο Σωτήρη Τσέκα και τη συνεργάτιδα του κα Αλεξάνδρα Κώττη.
Αξίζουν επίσης θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετική και συνεπή συνεργασία, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για τη φιλοξενία του προγράμματος στους χώρους της ΕΒΕ και πιο συγκεκριμένα προς τον Διευθυντή της Δρ.Φίλιππο Τσιμπόγλου, την κα Εύη Στεφανή και την ομάδα της.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά της
Ερμής-Δημαράκης Στ. Α.Ε.